Nationaldagen

Nationaldagen 6 juni med Slaget vid Foteviken

 

Fira Svenska flaggans dag med vikingar på Fotevikens Museum.

På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Historiska lekar är aktiviteter som är roliga för såväl stora som små, dessa utmanar balans, precisionsförmåga och styrka. För familjer med årskort är det ett ypperligt tillfälle för barnen som är med i vikingaklubben Blåtand att lära sig mer på sin resa till att bli vikingahövding.

Missa inte att fira Nationaldagen på Fotevikens Museum!

Tid: 10.00-16.00

Ordinarie entréavgift

Fotevikens Museums sommarbål

Varje årstid firas med ett bål och ett kväde på Fotevikens Museum. Vi samlas vid Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen.

Tid: 15.00

Slaget vid Foteviken år 1134

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt.

 

Slaget vid Foteviken år 1134

Vår skånske kung, Erik Emune, försvarade Skåne i slaget vid Foteviken år 1134. Angriparna var Eriks farbror kung Niels och dennes son prins Magnus. De hade seglat över Eyrasundet med sin stora flotta och landat strax söder om Foteviken. Tungt beväpnade krigare vadade i land där de möttes av Erik och hans hird. Med hjälp av ärkebiskop Ascer av Lund med hird och ca 400 inhyrda tyska ryttare drevs fienden på flykt. Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!
Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för 20 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt gammal tradition.
Med start kl.12.00 kommer Slaget om Foteviken att berättas i Fotevikens långhus - Tinghöll. 
Kl 14.00 är det aktiviteter för alla barn att medverka i "krigarskolan". Här får man lära sig att hanskas med svärd, kasta ett spjut, bilda sköldmur och prova ringbrynja och hjälm.

Inträde: 10.00 – 16.00 

Ceremonin startar: 11.34

Saga i Tinghöll: 12.00

Krigarskola: 14.00

Bålet tänds kl.15.00

Ordinarie entrépris

Inträde: 10.00 – 16.00
Ordinarie entrépris.

 

 

Adress: 
Museivägen 27,
23691 Höllviken
Kartan kräver att Javascript är aktivt i din webbläsare för att visas.