X
 
 
Höllviken

Välkommen till Höllviken - Vellinge kommuns största tätort


Skulpturparken vid Höllvikens strand

I sydvästra Skåne ligger Höllviken, som är Vellinge kommuns största tätort, både till yta och sin befolkningsmängd på ca 10 000 invånare. Området har vuxit snabbt och består i huvudsak av villabebyggelse inbäddad i tallskog. Den vita sandstranden, kantad av de karaktäristiska badhytterna, anses vara en av Europas bästa stränder och utgör Höllvikens södra kust mot Kämpingebukten. Här finns även Kämpinge vattensportklubb som har utrustning för vattenskidåkning, paddelboard och vindsurfing.

Småskaligt centrum

Höllvikens centrum sträcker sig från Fotevikens vikingamuseum och köpcentrat Toppengallerian ner till Falsterbokanalen. Här finns ett stort antal butiker, restauranger och annan näringsverksamhet. Småskaligheten, den personliga servicen och den havsnära miljön gör även Höllviken till ett välbesökt turistmål under sommaren.

Under hela året arrangeras flera större event, såsom Valborg, Vikingamarknad, Allsång vid kanalen, Skördefest och Jul i Höllviken. Ett stort antal lokala entreprenörer marknadsför sina närproducerade produkter på marknaderna.

Aktiv livsstil

Sportintresset på orten är stort och många är engagerade i idrottsföreningar. Föreningarna är även en mötesplats för barn och ungdomar - en plats där social gemenskap formas med hjälp av idrottslig verksamhet.

Höllviken har fyra fotbollsföreningar, BK Höllviken, FC Höllviken, Näsets FF och Höllvikens DFF. BK Höllviken arrangerar årligen en av de största fotbollscuperna i Sverige, Halör Cup, där hundratals lag med 10-åringar spelar.

Höllvikens Innebandyförening engagerar många och har på bara några år har klättrat upp från division 4 till Sveriges bästa serie.

Kämpinge gymnastikförening har också utmärkt sig genom att 2009 stå som arrangör av EM i hopprep. Möjlighet till tennis och golf finns på flera närliggande banor av toppklass.

Kort historik

Området exploaterades i början av 1900-talet för sommarboende. En järnvägslinje fanns till Skanör-Falsterbo och genom en hållplats i Höllviken öppnades möjligheten att med tåg ta sig till sina sommarstugor från i första hand Malmö. Husen uppfördes glest i gläntor omgärdade av tallar, i syfte att bevara miljön med tallskog.



Under andra världskriget byggdes Falsterbokanalen tvärs över Falsterbonäset. Kanalen fick sin sträckning genom näsets smalaste del, mellan Höllviken - som hamnade på fastlandssidan - och Ljunghusen, som då hamnade på andra sidan kanalen.

Området vid Höllviken har dock varit bebott sedan århundradena före Kristi födelse. Vid uppförandet köpcentret med parkeringsplatser intill den första rondellen norr om Höllvikens samhälle påträffades mängder med stolphål efter ett flertal långhus och samt andra bebyggelserester från den tiden.

Under vikingatiden var Höllviken en stor boplats och den s k Foteviksspärren skyddade platsen från angrepp från havet. Spärren består av tusentals stenar i det grunda vattnet, varje sten lagom stor för en man att bära. I spärren finns också nerkörda träpålar samt rester efter fem vikingaskepp. Spärren byggdes under kung Harald Blåtands tid på 980-talet fram till 1100-talet då dess funktion troligtvis spelat ut.

Halör var även plats ett slag - ”Slaget vid marknadsplatsen” - den 4 juni år 1134. Där besegrade Skånes kung Erik Emune sin farbror kung Niels av Danmark och dennes son prins Magnus som stupade med hela sin hird. Vid marinarkeologiska utgrävningar 1982 bärgades delar av ett skepp. En fullskalekopia av detta skepp, "Erik Emune", rekonstruerades och finns nu att se på Fotevikens Museum.