X
 
 
Fotevikens Museum

Fotevikens Museum med Vikingastaden är ett arkeologiskt friluftsmuseum. Det ligger naturskönt på historisk mark vid Höllvikens strand. Här finner du en rekonstruerad vikingastad. Att vandra på gatorna bland husen ger en upplevelse utöver det vanliga. Husen är uppförda efter förebilder i historiskt och arkeologiskt material.

Området runt Vikingastaden var för tusen år sedan en av de största handelsplatserna i det vikingatida Skandinavien. Här anlade också vikingakungen Harald Blåtand ca 980 en hamn för sin krigsflotta.

I museets entrébutik kan du handla tidstypiska föremål, böcker m.m.

Boplats från 900-talet

Museet arbetar med marinarkeologi och den vikingatida historia som finns i närområdet. Mynningen in till Foteviken spärrades under sent 900-tal av med en sten- och pålspärr. Troligtvis gjorde den danske kungen detta för att få en skyddad vinterplats för den skånska ledungsflottan.

Gravfält från medeltiden

På näsets udde invid spärren finns ett av Skånes största gravfält från järnåldern men samtliga gravar saknar markeringar ovan mark. Invid viken finns en höjdrygg benämnd "Snekkebjer". Ordet snekka står för vikingatida krigsskepp.

Blodigt slag

År 1134 den 4 juni stod på strandmarkerna invid museet, ett av Nordens blodigaste slag under sen vikingatid - tidig medeltid. En stor invasionsflotta av vikingaskepp slogs på stranden tillbaka av bland annat rytteri. Detta är en av de första gångerna i Nordens historia som rytteri används i en medveten styrkeattack.

Fotevikens museum har även verksamhetsgrenar inom forskning och digital informationsteknik och konferenscentrum.

Adress: 
Museivägen 27
23691 Höllviken
Kartan kräver att Javascript är aktivt i din webbläsare för att visas.