X
 
 
Fågelskådning

Varje höst passerar miljontals flyttfåglar över södra Sverige, huvudsakligen mot söder och sydväst. Flyttningen pågår dygnet runt på varierande höjd. En del arter övervintrar i västra Europa eller i Medelhavsområdet, medan andra tillbringar vintern i tropikerna. Fåglarna försöker genomföra flyttningen på effektivaste sätt. Därför undviker de att flyga över okända eller farliga områden såvitt möjligt. Åtminstone för landfåglar är Östersjön det första svåra hindret att passera på vägen söderut. Istället följer de kusterna och detta är orsaken till den stora koncentrationen av flyttfåglar vid Falsterbo.

Falsterbonäset är en av norra Europas främsta fågelskådarplatser och från slutet av augusti till slutet av oktober kan du tillsammans med fågelskådare från hela världen få uppleva flyttfågelsträcket då så många som 340 fågelarter passerar Falsterbo. Inte på någon annan plats i Sverige finns det möjlighet att se så många fåglar och om vädret tillåter kan det under en och samma dag flyga förbi ett par hundra tusen fåglar, vilket dock är långt ifrån rekordet på 1½ miljon!

De flesta fågelskådare samlas på Nabben, Falsterbos sydvästligaste udde, tidigt på morgonen för att inte missa alla de arter som flyttar redan i gryningen, för att sedan bege sig till Skanörs Ljung eller till Falsterbokanalen, där det särskilt berömda rovfågelsträcket passerar.

I början av säsongen kommer de arter som ska flytta längst, till exempel bivråk, fiskgjuse, svalor med flera och i slutet finner man följaktligen sådana arter som delvis övervintrar i södra Sverige såsom fjällvråk, ringduva, sånglärka och stare.

 

 

 

Kartan kräver att Javascript är aktivt i din webbläsare för att visas.