X
 
 
Bärnstensmuseet

Om du är på jakt efter bärnsten är Falsterbonäset det rätta stället att leta på. Under stormväder sköljs bärnstenarna in på stranden och sedan är det fritt fram att leta efter ”Östersjöns guld”. Stenarna, med sin fina guldgula färg, var en av våra allra första handelsvaror och man har hittat flera smycken och amuletter av bärnsten längs vikingarnas handelsvägar.

För över 50 år sedan bestämde sig Leif Brost för att öppna Bärnstensmuseet i Kämpinge. Han hade vid det tillfället i många år slipat och sålt egna bärnstenssmycken av bärnsten han hittat själv. Idag visas bärnsten från hela världen. 

”Frusen historia” kallas en av avdelningarna på Bärnstensmuseet. Här visas bärnstenar med fastnade insekter i; bland annat en spindel som just var i färd med att närma sig sitt byte och ett insektspar som olyckligtvis blev fast i den klibbiga kådan. Utställningen är ständigt växande och själva museet har fått byggas ut. Huset är byggt av bland annat drivved och bara byggnaden i sig är värt ett besök.

På museet får man också tips om var man lättast hittar denna eftertraktade förstenade kåda samt hur man ser om det verkligen är en äkta bärnsten man har i handen. Något som visade sig inte vara en bärnsten är den gigantiska klump på blygsamma 238 kilo, som står i entrén. Vad man trodde var ett riktigt kap då man drog upp den ur havet vid Gotland 1988 visade sig vara för ung för att kallas bärnsten. Ändå har den sin hedersplats på museet då den ju faktiskt för ett litet tag troddes vara en av Östersjöns alla guldklimpar.

Bärnstensmuseet har cirka 45 minuter långa rundvisningar för utflyktsgrupper och det finns möjlighet att guidas med svenskt, danskt, engelskt eller tyskt tal. Museet är beläget vid fiskeläget och den vikingatida fornlämningen Kämpinge vall.

Utställningar

  • Frusna Historier- insekter i bärnsten
  • Bärnsten genom tiderna
  • Strandfynd - en miljöutställning
  • Döda djur
  • Megalitmonument i Europa och här hemma
  • Vrak kring Falsterbohalvön
  • Stenåldersfynd på Måkläppen
  • Arkeologi i Kämpingeregionen

Öppettider

28 juni - 22 augusti öppet alla dagar kl. 11-17.
Övriga tider enl. överenskommelse.

Adress: 
Södra Mariavägen,
236 35 Höllviken
Kartan kräver att Javascript är aktivt i din webbläsare för att visas.